Klimavenlig Urthåndtering i Bryggerier

2020

Urtkogning er den mest energiforbrugende proces i bryggerier.

Kogetiden bestemmes primært af urtens indhold af det ildelugtende stof dimethylsulfid (DMS), der dannes ved opvarmning af urten og fjernes ved kogning. Efter urtkogningen fjernes humlerester mm. typisk i en whirlpool, hvor varm urt roterer, mens humleresterne mm. bundfældes. Under denne proces dannes ny DMS ud fra forstadier, og der er ingen drivende kraft til at fjerne den. Projektet vedrører en metode til fjernelse af DMS i whirlpoolen. Herved kan kogetiden forkortes og energiforbruget kan nedbringes.

Udfører/hovedansøger E. BIRK CONSULT ApS
Øvrige samarbejdspartnere Den Skandinaviske Bryggerhøjskole ApS
Bryghuset i Randers A/S
Humleland I/S
Frank Innovation ApS
Maskinfabrikken Hillerslev A/S
Projektets samlede budget DKK 2.491.813,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 1.649.769,00