Produktion af spiselige insekter ved udnyttelse af urbane ressourcestrømme (InUrban)

2018

Det nærværende projekt ønsker som de første i Danmark at udvikle en fødevaregodkendt produktion af spiselige fårekyllinger.

Det nærværende projekt ønsker som de første i Danmark at udvikle en fødevaregodkendt produktion af spiselige fårekyllinger. Målet er at promovere bæredygtig omstilling ved at introducere en miljømæssigt bæredygtig fødevare i en økonomisk bæredygtig urban kontekst. Fårekyllinger kendetegnes ved at have et markant lavere klimaaftryk end traditionelle animalske proteinkilder og højere forbrugeraccept end andre spiselige insekter. Desuden indeholder fårekyllinger mere protein og B12-vitamin end traditionelle animalske fødevarer. Produktionen vil foregå efter cirkulært økonomiske principper ved at udnytte allerede identificerede urbane ressourcestrømme som foder. De primære foderkilder vil være mæsk fra bryggeriet Flying Couch, overskudsbrød fra Lagkagehuset bageri og æblepulp fra juiceproducenten Syngja. Projektets sekundære mål er at flere fødevarer skal produceres i byerne, og urbane restprodukter skal ikke betragtes som affald, men såvidt muligt gentænkes som ressourcer i urban fødevareproduktion. Produktionen vil foregå i en specialbygget isoleret container, som udstyres med klimaanlæg. Hovedkræfterne i projektet er Bugging Denmark, som over de seneste to år har optimeret på cirkulær fårekyllingeproduktion, og Københavns Universitet, som er internationalt førende inden for forskning i spiselige insekter. Nedenstrøms i værdikæden vil Syngja tilpasse fårekyllingerne deres produktion af helsedrikke og TagTomat vil producere højværdiprodukter af fårekyllingernes gødning.

Udfører/hovedansøger Bugging Denmark
Øvrige samarbejdspartnere
Bugging Denmark
Københavns Universitet
Insekt KBH IVS
Flying Couch ApS
TAGTOMAT ApS
Projektets samlede budget
DKK 2.991.096,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 2.030.866,00