Bedre udnyttelse af valle på mindre mejerier

2014

Små mejerier transporterer i dag valle fra osteproduktionen ud fra mejeriet til forarbejdning og anvendelse andetsteds.

Gennem et unikt interdisciplinært samarbejde mellem industrien, Teknologisk Institut og Aarhus Universitet er målet med projektet at vise, at valleproteinet forholdsvis let kan oprenses på de små mejerier. Valleproteinet kan fx anvendes i drikbare produkter og til mikroindkapsling af højkvalitetsingredienser som fx omega-3-fedtsyrer og hermed skabe værdi for de små mejerier. Udover forøget indtjening vil denne oprensningsproces spare miljøet for transport af store mængder vandige valleopløsninger samt resulterer i overskudsvand, som kan benyttes til teknisk brug på mejerierne.

Udfører/hovedansøger Teknologisk Institut
Øvrige samarbejdspartnere Løgismose Mejeri A/S
Cult
Alkalon A/S
Endrup Andelsmejeri
Århus Universitet
Mammen Mejeri A/S
Projektets samlede budget DKK 3.111.338,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 1.713.602,71