Extending the harvesting and sales window of Danish cabbages (CabExtend)

2024

Broccoli, blomkål og spidskål er meget populære grønsager i Danmark. Forbruget er i kraftig vækst pga. kålens anvendelsesmuligheder og gode ernæringsmæssige egenskaber. Det har medført en øget efterspørgsel.

I CabExtend søges denne efterspørgsel tilvejebragt ved bla. at begrænse madspildet fra mark til forbruger. Om sommeren har broccoli fx kun få dages holdbarhed, hvis den høstes for sent og ikke straks køles. Det betyder, at spildet af gule broccolihoveder i marken, på lageret og i forsyningskæden kan være betragteligt. Tilsvarende kan spildet af uindpakket blomkål og spidskål være stort i detailhandlen. Her er spildprocenter på 10 eller mere ikke usædvanligt. CabExtend har til formål at øge produktionen af danske kål fra mark til forbruger ved at forlænge holdbarheden og øge salgsvinduet gennem brug af nye teknologier og værktøjer i produktionen og forsyningen. F.eks. skal der arbejdes med hurtig nedkøling, optimering af lagerklimaet (temperatur, fugtighed, ethylen) både hos producenter og i salgsleddet samt lagring i kontrolleret atmosfære (CA). Desuden skal der introduceres sensorer med indbygget feedback om lagerklimaet, så der hurtigt kan rettes op på uhensigtsmæssige opbevarings- og lagerforhold. Det er målet at forlænge sæsonen for broccoli, blomkål og spidskål med 3 til 8 uger, samt nedbringe madspildet og skabe et betydeligt provenu i alle led af forsyningskæden. Det vil spare klimagasser og øge rentabiliteten i produktionen.

Udfører/hovedansøger Aarhus Universitet
Øvrige samarbejdspartnere Dangrow Agro A/S
Torup Bakkegård & Orelund I/S
Projektets samlede budget DKK 5.382.609
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 4.844.347