Disse ingredienser bidrager til høj CO2-udledning og miljøbelastning. For at løse dette problem vil PROINSECT udvikle nye insektbaserede fødevareingredienser og validere produktionen af disse ingredienser i pilot skala. Projektet vil udnytte to forskellige insekter, nemlig sort soldaterfluelarve (Hermetiaillucens) og melorm (Tenebrio Molitor), som bæredygtige kilder til bioaktive og funktionelle proteiner/peptider, kitin, lipider og mineralbaserede fødevareingredienser. Disse ingredienser kan erstatte konventionelle emulgatorer, antioxidanter og andre ingredienser, som anvendes i fødevarer. PROINSECT sigter mod at udvikle en kaskadeproces, der effektivt udvinder lipider, proteiner og kitin fra insekterne ved hjælp af grønne ekstraktionsteknologier uden at generere nye affaldsstrømme.
Emulgator- og antioxidantpeptider vil blive fremstillet fra proteinerne gennem optimeret og målrettet enzymhydrolyse. Reststrømmen vil blive brugt til ekstraktion af kitin, og den tilbageværende uopløselige proteinfraktion kan anvendes i fødevarer eller foder som en proteinkilde. De funktionelle og bioaktive egenskaber af de forskellige ingredienser vil blive valideret i fødevarer. PROINSECT er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Aalborg Universitet (AAU) og nøgleaktører i industrien: Enorm, Biofynt og GEA.