Continuous fermentation of milk protein (ContiMilk)

2024

Igennem det seneste årti har der være et øget fokus på at etablere alternativ produktion af animalske fødevareproteiner.

En lovende produktionsform er fermentering af genmodificeret mikroorganismer til at producere fødevare proteiner så som mælke- og æggeproteiner.
Livscyklusanalyse (LCA) af fermenteringsbaseret produktion af hhv. beta lactoglobulin (BLG) og ovalbumin (OVA) viser, at DHG emission kan reduceres med hhv. 45% og 55%, ift. konventionel produktion. På nuværende tidspunkt kan produktionsomkostningerne for fermenteringsbaseret fødevareprotein ikke konkurrere med traditionel produktion. Kontinuert fermentering med højproducerende stammer har længe være teoretisk anerkendt som en metode til at nedbringe produktionsomkostningerne.

Enduro har for nylig etableret proof-ofconcept (PoC) for en genetisk teknologi, Enduro Sense 3.0 (ES 3.0), som er i stand til at øge produktionen under kontinuert fermentering. I dette GUDP-projekt vil vi overføre ES 3.0 teknologien fra vores PoC stamme til en BLG producerende gærstamme og demonstrere 2-3 gange øget produktion af BLG. Herefter vil vi demonstrere kontinuert produktion af 1 kg BLG med den udviklet ES 3.0 stamme og via en teknisk-øknomisk analyse vise de økonomiske gevinster ved at anvende ES 3.0. Med en GUDP støttet demonstration af vores teknologi vil Enduro kunne sælge ES 3.0 teknologien bredt til den hastig voksende alternativ protein industri og give Danmark en central position i udviklingen af fremtidens fødevare.

Udfører/hovedansøger Enduro Genetics Aps
Øvrige samarbejdspartnere Ingen øvrige samarbejdspartnere
Projektets samlede budget DKK 5.682.434,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 2.557.095,30