Ved at anvende spektroskopiske metoder som nær-infrarød spektroskopi (NIR), lavfeltkerneresonans (LF-NMR) og laser-induceret nedbrydningsspektroskopi (LIBS) gennem hele biogasproduktionskæden, vil vi forbedre biogasproduktionen og dermed øge bæredygtigheden i fødevaresektoren. Målet er at forbedre ressourceeffektiviteten og reducere miljøpåvirkningen.
Projektet er organiseret i fire sammenhængende arbejdspakker. Den første pakke fokuserer på at screene og karakterisere råmaterialer ved hjælp af spektroskopi for at håndtere variationer i inputmaterialer. Den anden pakke udvikler hurtige metoder til kvantificering af tørstof og kvælstofindhold i råmaterialer for at optimere anaerob fordøjelse. Den tredje pakke involverer overvågning af fordøjelsesprocessen i realtid for at opretholde optimale betingelser og øge biogasudbyttet. Den fjerde pakke omhandler kvantificeringen af kvælstof og fosfor i digestatet for at forbedre dets anvendelse som bio-gødning.
Med projektets innovationer ønsker vi at demonstrere hvordan sensorteknologier fører til mere pålidelig og effektiv biogasproduktion. Dette vil resultere i forbedret udnyttelse af affaldsstrømme, næringsstoffer i landbruget og mindsket udledning af CO2.