Anvendelse af miljø-eNA-teknologi til ikke-invasiv og hurtig påvisning af fiskepatogener i dansk akvakultur on-site – HURTIGFISK

2024

Dansk fiskeproduktion bevæger sig mod bæredygtighed med implementering af modeldambrug og recirkulerede akvakultursystemer (RAS). Dambrug påvirkes imidlertidigt alvorligt af sygdom.

Når sygdom opdages, skal dyrlægen tilkaldes og en diagnose stilles før behandling kan påbegyndes, hvilket resulterer i spredning med øget økonomisk tab og forhøjet miljøpåvirkning til følge. Enkelt-diagnoser vil oftest stilles og kompleksiteten i sammensætningen af patogener i dambruget og multiinfektioner belyses ikke. For at løse problemerne, er det essentielt for opdrætterne, at de kan overvåge sammensætningen af patogener (FishChip) og selv stille visse diagnoser indenfor 20 min med et lavpraktisk on-site diagnostisk værktøj (FishOn) og derved nå at reagere i tide. De to ikke-invasive løsninger i HURTIGFISK, vil udfylde dette 'unmet need' og medvirke til en markant begrænsning i forekomst og udvikling af sygdom.

Værktøjerne er baseret på sporing af de sygdomsfremkaldende organismer i vandprøver ved hjælp af miljø DNA (eDNA), i stedet for at tage prøver fra klinisk syge fisk. eDNA afgives til det omgivende miljø fra alle organismer, herunder fisk i vandet, og specielt i RAS kan eDNA fra sygdomsorganismer hurtigt opkoncentreres grundet recirkulation af vandet og dermed spores. Værktøjerne udvikles på 2,5 år og vil indenfor kort tid kunne tages i brug i erhvervet med en markant reduktion af sygdom til følge hvilket medfører bedre økonomi, reduktion af N og P udledning og bedre dyrevelfærd.

Udfører/hovedansøger Københavns Universitet
Øvrige samarbejdspartnere DTU
Frea A/S
Eurofish International
Royal Danish Fish A/S
Danaqua Aps
Værum Dambrug
Projektets samlede budget DKK 2.740.752,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 2.466.677,20