Samtidigt er der stigende efterspørgsel på proteinprodukter globalt, og for at undgå yderligere rydning af regnskov og pres på naturlige økosystemer, skal der findes mere klimavenlige og effektive systemer til fremstilling af protein. En oplagt måde er at udnytte og opgradere restprodukter fra fødevareindustrien og undgå anvendelse af yderligere landbrugsareal til fødevareproduktionen. Firmaet Myco4Food har udviklet et innovativt bioreaktorsystem, der anvender svampe til at opgradere mask fra ølproduktion og andre restprodukter til proteinrige fødevareingredienser med god smag og ernæringsmæssig sammensætning. I samarbejde med videns- og irksomhedspartnere, vil SvampeMad-projektet opskalere bioreaktorsystemet og bevise konceptet for hele værdikæden. Vi vil undersøge og karakterisere proteinerne og udvikle nye fødevareprototyper, som evalueres af forbrugerne. Markedsanalyser og forretningsplaner for de involverede virksomheder udarbejdes for at understøtte hele værdikæden. Myco4Foods produktionsanlæg vil i fremtiden kunne omdanne 28.000 t mask til 4.800 t protein fødevareingrediens. Denne nye ingrediens kan erstatte animalsk protein og give en årlig reduktion på 81.000 t CO2. Myco4Foods fortjeneste forventes at blive ca. 27 mill kr, bryggeriers fortjeneste 15 mill kr, og Planteslagternes fortjeneste forventes 2 mill kr 3 år efter projektet.