Lavenergi stabilisering af tang og udvikling af nye sikre højværdi fødevareprodukter - VALUEKELP

2023

Vores kostvaner inkluderer et højt forbrug af animalske produkter, der belaster klimaet i forhold til udledning af klimagasser, næringssalte, brug af fersk vand og jordarealer. Omlægning til en plantebaseret kost kan være en løsning, men dette kræver land, vand og gødning til dyrkning af afgrøder.

Dyrkning af tang sker i havet og har en positiv effekt ved optag af CO2 og næringssalte. Et øget indhold af tang i kosten kan derfor medvirke til at nedsætte CO2 aftrykket. I Danmark og Norden høstes tang over 2 uger i forsommeren for at opnå den bedste kvalitet. Den korte høstsæson giver et klassisk flaskehalsproblem, da tang skal stabiliseres inden for 7 dage. I dag stabiliseres tang med tørring eller frysning i specialiserede anlæg og med et højt energiforbrug. For at øge danskernes indtag af tang mangler der at blive udviklet nye produkter med tang, som er attraktive mht. smag, næringsindhold, holdbarhed og fødevaresikkerhed. VALUEKELP er et partnerskab mellem Royal Greenland Seafood (RGS), Nordisk Tang (NT), DTU Food og KU Food, som sammen vil udvikle teknologiske løsninger til klimavenlig stabilisering af frisk tang og fremstilling af holdbare og sikre fødevarer med tang til erstatning af animalske produkter. Bæredygtighed og effekt på klimaet vil desuden blive belyst gennem en LCA. Projektets resultater forventes at give RGS og NT nye markedsandele for forædlede tangprodukter til humant konsum samt ny viden om optimal forarbejdning til gavn for hele den danske tangindustri.

Udfører/hovedansøger ROYAL GREENLAND SEAFOOD A/S
Øvrige samarbejdspartnere Københavns Universitet
Nordic Seaweed ApS
Projektets samlede budget DKK 7.465.523,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 5.730.779,00