Valorization of bio waste into circular production of bio-products and sustainable food system (BIOCIRCULAR)

2022

Konventionel fødevareproduktion har en lineær sammenhæng mellem ressourceforbrug og produktion.

Konventionel fødevareproduktion har en lineær sammenhæng mellem ressourceforbrug og produktion. Der kræves flere ressourcer som vand, næringsstoffer, energi og jord til at producere et stigende behov for mad. Imidlertid er der i dag 25% madspild, der resulterer i spildte ressourcer. I Danmark tegner fødevaresektoren sig for 133.000 tons madspild årligt. Valorisering af madaffald betyder genbrug af næringsstoffer og energi i affaldet til brug i mad- og foderproduktionen. Vi undgår derved tab af værdifulde næringsstoffer fra affaldsforbrænding, reducerer CO2 udslip fra mad og foderproduktionen og afbøder klima-forandringer. Formålet med BIOCIRCULAR (BC) er at valorisere madspildet fra restauranter, kantiner og supermarkeder til bioenergi og næringsstoffer, der kan bruges i produktion af urter og salater, foder til insekter og fisk (tilapia) i container-baserede BIOCIRCULAR FARM (BCF). Projektets mål: 1. Opsætning af BCF container og udvikling af nye valoriseringsveje til omdannelse af madaffald til værdifulde bæredygtige produkter. 2. Demonstrerer 1 operationel BCF til valorisering af organisk affald inden 2025. 3. Udvikle 3 innovative forretningsmodeller til restauranter, supermarkeder og bofællesskaber. Projektets parter repræsenterer hele værdikæden fra affaldsmanagerne, teknologileverandører, til teknologi brugerne. Projektets resultater giver fordele i form af reduktion af drivhusgasser og valorisering som innovativ forretningsmodel.

Udfører/hovedansøger NORDICFLEXHOUSE ApS
Øvrige samarbejdspartnere
Bugging Denmark
Alchemist ApS
Københavns Universitet
OXYGUARD INTERNATIONAL A/S
Projektets samlede budget
DKK 7.716.289,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 4.859.377,00