Boosting local production of organic high quality grain (BOOST)

2022

Projektet vil booste den økologiske korn- og melbranche ved at øge kvaliteten og diversiteten af dansk produceret korn.

Projektet vil booste den økologiske korn- og melbranche ved at øge kvaliteten og diversiteten af dansk produceret korn. Dansk økologisk mel og andre kornprodukter har ofte et for lavt proteinindhold, hvilket kompenseres ved import af specialkorn. I den nye EU-forordning for økologisk landbrug introduceres to nye kategorier af såsæd: økologisk forædlede sorter og økologisk heterogent planteformeringsmateriale. Disse skal ifølge forordningen gives et fortrin i markedet, og samtidig gør de det muligt at introducere en større diversitet ved at reducere omkostningerne til markedsintroduktion. For at kunne gøre dette er det imidlertid nødvendigt at løse nye markedsmæssige og plantepatologiske udfordringer. Den normale markedsstruktur for såsæd kan ikke finansiere udgifterne til udvikling og produktion af de nye såsædskategorier, da det økologiske areal endnu ikke er tilstrækkeligt stort, og hvedens stinkbrand vil opformeres i såsædspartierne, når de efter reglerne skal opformeres gennem flere såsædsgenerationer uden brug af pesticider. Projektet vil investere i ny teknologi, der kan øge protein-indholdet i økologisk korn og støtte udviklingen af nye produkter ved fødevareforskning indenfor teknologi og analyser. Projektet vil udvikle nye forædlingsstrategier, som indrager de dynamiske ændringer i sorternes resistens og sygdommens virulens, som uvilkårligt vil udvikle sig over tid, når såsæden fremover skal opformeres økologisk. www.orgprints.org

Udfører/hovedansøger
Landsorten
Øvrige samarbejdspartnere
Agrologica v/Anders Christian Borgen
Gl. Buurholt ApS
Københavns Universitet
KOST ApS
Projektets samlede budget DKK 9.261.165,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 6.184.706,00