Straksanalyse af enzymatisk bagekvalitet CerealSpot

2019

Virksomhederne Lantmännen og GlycoSpot vil i samarbejde med KU FOOD udvikle en ny unik metode (CerealSpot), der hurtigt kan teste korn og mel for bagekvalitet baseret på enzymaktivitet.

CerealSpot giver for første gang mulighed for at bedømme korn og mels enzymatiske egnethed til bagning. Fødevareindustrien får adgang til en kvantitativ straks-analyse af både råvarer (korn) og forarbejdet materiale (ex. mel, brød) og vil ud fra denne information kunne tilpasse produktionsmetode samt tilsætning af enzymer eller andre ingredienser for at opnå en ensartet høj kvalitet uafhængigt af høst og andre faktorer. Ved projektets afslutning vil CerealSpot være klar til kommercialisering og GlycoSpot vil kunne udvikle screeningskits til forskellige sektorer i fødevareindustrien. Metoden forventes at halvere brødspild i danske industrielle bagerier ved indfasning af ny høst til under 2,65 %. Dertil kommer bæredygtig opgradering af lokalt produceret korn/mel til erstatning af importeret hvede samt et mindsket behov for anvendelse af tilsætningsstoffer. Økonomisk forventes det at projektet give en effekt for danske industribagerier på ca. 41 mio. kr. i årlige besparelser p.g.a. produktionsoptimering og mindsket spild.

Udfører/hovedansøger GlycoSpot ApS
Øvrige samarbejdspartnere GlycoSpot ApS
Københavns Universitet
LANTMÄNNEN CEREALIA A/S
Projektets samlede budget DKK 8.893.802,00
Bevillingsstørrelse tildelt DKK 4.807.045,00