Diarre blandt spæde kalve og øget dødelighed, er et stort problem i malkekvægsbesætninger og udgør en alvorlig dyrevelfærdsmæssig og økonomisk belastning. E. coli bakterier er den væsentligste årsag hertil, men Salmonella Dublin bidrager også og forårsager samtidig dødelige fødevarebårne infektioner hos mennesker. Projektet vil udvikle et nyt mælkefodringssystem til kalve, der rammer disse to bakterier, så både kalve og mennesker beskyttes. Ideen er at udnytte mælkesyrebakteriers evne til at nedbryde mælkeproteiner til små bestanddele, der går ind og rammer sygdomsevnen hos farlige tarmbakterier. I projektet identificerer vi mælkesyrebakterier, der, efter vækst i mælk, gør mælken i stand til at hæmme Salmonella Dublin og E. coli effektivt. Thise Mejeri udvikler derefter et yoghurtprodukt med en forventet sygdomshæmmende egenskab. Produktet testes i besætninger med diarreproblemer. En tid efter kalven er født kan mælken ikke sælges, og fodres derfor til kalvene. Vi udvikler et tanksystem og en startkultur, så landmanden kan producere sin egen yoghurt med de særlige mælkesyrebakterier og opnå en beskyttelse af kalvene som ikke fås ved alm. mælk. Vi forventer at diarre, dødelighed og antibiotikaforbrug blandt kalve kan nedbringes væsentligt og dyrevelfærden styrkes markant. Samtidigt bidrager vi til at udrydde Salmonella Dublin og mindske risikoen for mennesker. Investering i projektets system giver størst økonomisk udbytte hos landmanden. Investeringen er rentabel.