QC-CREW - Quality Control of Cheese production with RE-used process Water

2018

De danske mejerier satte sidste år ny personlig rekord, da de producerede 423 millioner kilo ost.

De danske mejerier satte sidste år ny personlig rekord, da de producerede 423 millioner kilo ost. Det svarer til en stigning på hele 53 procent siden 2011. Men de mange ekstra kilo ost betyder også mange ekstra liter vand i kloakken, da der i osteproduktionen udfældes vand. Når vandet ryger i kloakken, er det på trods af, at mejerierne med filtreringsanlæg (også kaldet Reverse Osmosis) kan rense vandet så grundigt, at det i teorien kan genanvendes i produktionen af ost. Det filtrerede vand kaldes også RO-vand. Hidtil har der dog manglet dokumentation for, at ostenes kvalitet kan bibeholdes, når dette vand genanvendes. Foruden at udnytte vandressourcerne bedre, handler projektet også om at forbedre mejeriernes økonomi. For mens mejerierne skyller store mængder RO-vand i kloakken, køber de sig samtidig dyrt grundvand fra deres vandværk.

Udfører/hovedansøger
Københavns Universitet
Øvrige samarbejdspartnere
Københavns Universitet
ARLA FOODS AMBA
Projektets samlede budget DKK 5.940.094,00
Bevillingsstørrelse tildelt
DKK 2.812.347,00