Spildet skyldes især svampesygdomme, og at frugten meget hurtigt bliver for gammel. For at undgå dette spild kan producenter bruge pesticider kort før høst, så sygdommene bliver bekæmpet kemisk, men det er der mange bivirkninger ved. Dels er der risiko for pesticidrester på frugterne, dels er der kun få pesticider til rådighed, som ikke har store miljø- og sundhedsskadelige effekter. Vi håber, at vi med dette projekt kan være med til at reducere pesticidsprøjtning i den sidste del af frugtens udvikling. Stopper man sprøjtningen tidligere i frugtens udvikling, er der ingen rester tilbage på overfladen, når kunden får produktet i hånden. Projektet kombinerer to metoder, der ikke involverer kemiske stoffer. Den ene metode består af UV-stråler, som aktiverer frugtens eget forsvar mod svamp, gør eventuelle svampesporer inaktive og forsinker modningen af frugten. Den anden metode er varmebehandling, som foregår ved hjælp af varmt vand. Varmen reducerer udvikling af svampe og bakterier og forlænger på den måde holdbarheden. Derudover eksperimenterer man også i projektet med at tilføre bagepulver til vandet. Tricket er at kende den helt optimale temperatur og varighed og mængde af UV-stråler for at opnå den højeste holdbarhed, uden at frugten ødelægges. Samtidig skal behandlingen være tilstrækkelig ensartet, så alle frugter bliver behandlet uden at frugten tager skade. Målsætningen er at opnå en synergi mellem de to metoder, der skal kunne foregå samtidig med sortering af frugten i en proceslinje i produktionen. På den måde øges bæredygtigheden i produktionen, som samtidigt også bliver mere økonomisk rentabel.