Landbruget står centralt i disse forhold på grund af sektorens store arealforbrug og betydelige bidrag til klimaforandringer og andre miljøpåvirkninger. En omstilling til en produktion der i højere grad er plantebaseret er den eneste måde at frigive de nødvendige arealer til andre formål end landbrugsproduktion, og samtidig vil denne omstilling mindske sektorens klima- og miljøpåvirkninger væsentligt. Det er i forvejen i høj grad på sub-nationalt niveau, i regi af kommuner og regioner, at projekter omhandlende grøn omstilling føres ud i livet.
Alle landets regioner har støttet deres kommuner i at opstille klimaplaner,
og er nu gennem partnerskabet Klimaalliancen engageret i at føre de nødvendige tiltag ud i livet, men landbrugets og fødevaresystemets omstilling er dog en svær opgave at løfte, til trods for de omfattende gevinster på tværs af målsætninger. Omstillingen kræver et tværgående samarbejde mellem alle relevante aktører, som regionalt overblik og lederskab er nødvendigt for at facilitere og rammesætte.