Ifølge Københavns Universitet (IFRO 2021) kan der spares 281 dødsfald årligt hvis man spiser efter ’frugt og grønt kostrådet – og sundhedseffekten vil også have en samfundsøkonomisk gevinst på mellem 2-3 mia. kr. om året.
Et højt indtag af grøntsager, ved vi også gavner klimaet, da grøntsager er blandt de fødevaretyper, der belaster klimaet mindst – helt ned til 0,25 Co2e pr. kg. for grønkål, som er på niveau med danskvand 0,22 Co2e pr. kg (Concito - Den Store Klimadatabase).
I 2021 viste Den Nationale Sundhedsprofil at 91,6 % af danskerne ikke levede op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for frugt- og grøntindtag på 600 gram dagligt, hvoraf mindst halvdelen bør komme fra grøntsager.
To ud af tre danskere, vil gerne spise flere grøntsager, og 9 ud af 10 går op i at spise sundt.
Men viden, genkendelighed, færdigheder og inspiration ift. grøntsager er ofte til hindring for at øge forbruget heraf. Disse hindringer vil DNG bidrage til at mindske i samarbejde med partnerklyngen - se bilag 1.