Dette værdiløft sker gennem målrettet, vidensbaseret risk management i fiskerøgerier med henblik på øget fødevaresikkerhed. Mange virksomheder udfordres i dag af den omfattende kontrol, der kræves med den sygdomsfremkaldende bakterie, Listeria monocytogenes. Projektet vil effektivisere virksomhedernes udpegning af punkter og processer, hvor bakterien kan elimineres gennem en DNAbaseret kortlægning af bakteriens oprindelse og spredningsmønstre. Projektet vil gøre brug af moderne sekvens-baserede metoder og bringe virksomhederne vidensmæssigt i front, hvilket styrker deres dialog med både myndigheder og kunder. Gennem effektivisering af kontrolpunkter reduceres omkostninger til overvågning, analyser, rengøring og potentielle tab ved tilbagekald af varer. Dette giver en miljømæssig gevinst gennem mindre brug af kemikalier, mindre procesvand og lavere energiforbrug. Samtidig styrker det virksomhedernes renommé i forhold til interessenter. Projektet mindsker behovet for brug af kemiske konserveringsmidler og bidrager dermed til markedsføring af såkaldte clean-label produkter. Projektet bidrager til bedre bæredygtighed ved at muliggøre øge forbruget af sundhedsfremmende fiskeprodukter.